Zihin Okuma Teknikleri Stan B. Walters

32
12391

Erzurum,Erzincan arası tren yolculuğu sırasında,biriyle tanıştım,öğrenciymiş o da..Ankara Üniversitesi Sosyoloji’de okuyormuş.Tek kullanımlık arkadaşlık misali,tanıyorsun ve bir daha zor görürsün.Soyadı “derdiyok” adını hatırlamıyorum ama soyadına hayran oldum,”derdiyok” ohh ne güzel : ) Belki bir gün google’dan aratır kendi soyadını bu yazıyı bulur,kim bilir.Yolculuk sırasında bu arkadaştan kitap istedim,çıkarttı “Zihin okuma teknikleri” adlı kitabı verdi bana ve hediye etti.Tekrar teşekkürler dostum : )

Stan B. Walters kimdir peki?ABD’de firmalara,sektöre ve yasa uygulayıcı birimlere görüşme ve sorgulama hizmeti ve eğitimleri sunmaktaymış.Savunma Bakanlığı,Göç ve Muhaceret Dairesi,Narkotik Teşkilatı ve Alkol,Tütün ve Ateşli Silahlar Birimi’nin yanı sıra birçok Polis akademisi ve Federal ajansta eğitimler vermekteymiş.Walters aynı zamanda Amerikan Poligraf Birliği üyesiymiş.[Fazla bilgi göz çıkartmaz,Poligraf,Yalan Makinası demek]

Stan B. Walters amca,bize bir yalanı nasıl 7 adımda ortaya çıkarabileceğimizi,iyi iletişim taktiklerini ve nasıl bize yalan söylenemeyeceğini başkalarına hissettirebileceğimizi anlatıyor kitapta.

Kurallar ve Temel ilkeler:

  1. Bir kişinin diğer özel davranışlarını saptamadan önce,değişmez veya normal davranışlarını saptamalısınız.
  2. Kişinin değişmezlerinde meydana gelen bir değişikliği bulmaya çalışın;Yeni bir davranış veya dikkat çekecek şekilde duran veya değişen mevcut davranış.
  3. İnsan iletişimi her biri içten ya da dıştan gelen bir uyarana tepki olan,pek çok sözlü ya da sözsüz davranışın karmaşık etkileşimidir.
  4. Belirli bir konuya verilen tutarlı bir tepki,yalan söylendiğinin göstergesi olabilir.
  5. Becerilerinizi en verimli şekilde kullanabilmek için,konuşmalara peşin hükümsüz yaklaşın.önyargılar ve yanlış yorumlamalarla yapılan incelemeler güvenilir değildir.
  6. Sİz uyaransınız ve bazı davranışlarınızın gözlemlerinizi bozacak şekilde diğer kişinin davranış ve tepkilerini etkileyebilir.
  7. Herhangi bir sonuca varmadan önce,gözlemlerinizi gözden geçirmeniz ve elde ettiğiniz verileri çapraz kontrole tabi tutmanız gerekir.

Tepkisel Davranışlar

  1. Kabullenme:Kabullenme,yalan söylendiğinin kabullenilmesi sonrası gelebiletesi yüksek cümlelerdir.Örnekler;Sınavdan kalmış mı sayılacağım,İşimi kaybetme ihtimalim var mı,Maaşımdan kesecek misiniz,Sırf şunu atlatalım diye suçu üstleniyorum,yalan söyleyip ben yaptım mı dememi istiyorsun? gibi cümleler.
  2. Uzlaşma:Yalan söylemenin daha yumuşak bir biçimidir.Örnek uzlaşma cümleleri;Çok hızlı gitmiyorduk,o kadar hızlı vurmadım.Yalan söylerken dini kullanmak,örnekler;Tanrı şahidim olsun ki,Tanrı adına yemin ederim ki,Babamın mezarı üzerine yemin ederim.Ya da Dini liderlerin,düşünürlerin resimlerini göstermek,dini bir gruptaki yerini göstermek,sizinle veya sizin için dua etmeyi önermek gibi..Kişisel ahlakından bahsetmek,örnek cümleler “ben böyle bir insan değildim,eski bir izci böyle yapmaz,böyle bir şeye tenezzül etmem gibi.
  3. İnkar Etme:Gerçeğin doğrudan reddedilmesidir.Örnekler;Hatırlayamıyorum,hatırladığım kadarıyla,Bana güven,neden yalan söyleyeyim,Yalan söylemek için bir sebebim yok,Sana karşı dürüst olacağım,Bu hatayı çok nadiren yaparım,Temelde bütün olanlar bunlar,Sana garip gelebiliyor olabilir ama..Neden böylesine manyakça bir şey yapayım,İnsan nasıl böyle bir şey yapabilir,Herkes aynısını yapıyordu,Kim olsa aynı şeyi yapardı.

Kitabı kısaca özetlemeye çalıştım,ama kitabı mutlaka okuyun,bir yerlerden edinin.Kitabı okurken çevrenizdekiler aklınıza gelicek ve ne kadar sık yalana maruz kaldığınızı anlayacaksınız.Kitabı okurken ara ara bende şöyle tepkiler oldu içimden “Hay şerefsiz meğer yalan söylemiş,ulan bi de yemin etmişti” gibi..

CEVAPLA

İnsan mısın? *