Yeni Bir Dil, Tavır Veya Gözlük

1
675

Not: Bana ait değil, site iletişim bölümünden yazıyı gönderen “berbat” müstearını kullanan kişiye aittir.

İlk söyleyenin, büyük bir zihin çalışmasıyla bulduğu, karşısındakini kendine odaklayan ve başkaları tarafından duyulunca tüyleri diken diken eden -ki bu durum “tüyleri diken diken eden”in başına da gelmiştir artık- bir söz, bir dil, bir bakış açısı, aynı şeyi farklı bir ifade ediş tarzı, insanlar arasında yavaş yavaş yayılır, zamanla kullanılagelip “ağır başlılık”ın içindeki yerine kaybetmeye başlar, ve nihayet ilk söylendiğindekinin aksine insanların üzerindeki etkisi neredeyse tamamen yok olur. Hatta buna rağmen kullanılmaya devam edilirse ” komedi lügatına” dahil olmaya en büyük adaydır. Yeni bir dil, yeni bir biçim, yeni bir tavıra ihtiyaç vardır her zaman. Bu durum bir çok alan için geçerlidir.

Bir şairin daha önce yapılmamış, tarif edilmemiş bir şekilde duygusunu ifade ederek yazdığı yeni bir şiiri sevgilisine okuyan, duygusunu aktarmakta ve gerekli etkiyi yaratmakta muvaffak olabilir. Ancak bu “yeni” ifade ediş tarzı diğer şiirlere de zamanla girecek, başka kişilerce de sevgililerine okunmaya başlanacak ve sonuçta şiir güzel olsa da artık hiçbir etki yapmayacaktır. Veya bir romancının bir kişiyi, durumu veya olayı tasvir ederken kullandığı yeni bir benzetme veyahut yeni bir üslup, okuyucuyu roman atmosferinin içine sokma ve canlandırma konularında başarılı olmuşsa, aynı konuyla ilgili olarak başka romancılar, hatta günlük hayata da girerek insanlar tarafından aynı şeyle ilgili olarak aynı benzetme kullanılacak, etki yok olmaya başlayacak, gerekli etki sağlanmak isteniyorsa yine “yeni” bir benzetme veya üsluba ihtiyaç doğacaktır. Sanırım ilk “sümüklü çocuk” fotoğrafı çekildiğinde büyük bir etki yaratmış,mesajını da vermiştir . Çünkü “sümüklü çocuk avcıları” tünedi sonradan. Fakat şimdi büyük bir heybetle komedi lügatında duruyor. Bunların dışında müzik, resim ve daha başka konularda, özellikle de fikir ve fikri aktarma konusunda yeni bir dile ihtiyaç vardır.

Kişinin kendine göre doğruluğuna kesin kanaat getirdiği bir fikrin zamanla değişmesinin gerekli olup olmadığı tartışması bir yana, fikrin doğruluğuna kesin kanaat getirmiş kişi bile fikirlerini aktarırken hep aynı dili kullanırsa düşüncesinin ateşi sönmeye başlar, yeni bir dil kullanılarak körüklenmesi gerekir. Fikirlerini karşısındakilere aktarmak ve ikna etmek konusunda başarılı olmak istiyorsa bunu yapmalıdır. Mutlaka at gözlüğünden bakacağım diyorsan bile eskimiş gözlüğünü yenisiyle değiştirmek zorundasın.

1 YORUM

  1. Tekrar ederek kullanılan herşey zamanla etkisini yitirecektir. Bu kesin. Kendini yeniliyememek, heyecanlandıramamak hep bir sorun olmuştur. Taklit söylemler yalnızca haberdar olmayanları etkiler ve bu etki de geçicidir. Kaleminize sağlık

CEVAPLA

İnsan mısın? *