Agalar selam..
Yeni bir bölümün duyurusunu da yaparaktan konuya giricem..
Madem işim hukuk,hukukla ilgili geç kalınmış bir bölüm açtım.Bundan böyle pratik,faydalı,doktrinsel tartışmalara pek girmeden,günlük hayat için elzem bilgileri derlemeye çalışıcam..
Miras Hukuku ile başlıyorum bugün,rastgele : )
Miras Hukuku Nedir ; Medeni hukukun bir dalıdır ve ölüm ya da ölüme benzer hallerde (gaiplik gibi),bir kimsenin hak ve hukuksal ilişkilerinin,borçlarının kim ya da kimlere hangi oranlarda geçeceğini belirler.
Miras Hukuku ile İlgili Sistemler
1)Mirası Reddeden Sistem; Bir zamanlar SSCB ve de Bulgaristan’da komünist rejimin uygulandığı zamanda,miras hakkı reddedilmiştir.Zira miras,emeksiz,çabasız,haksız bir kazanca sebebiyet verir,dolayısıyla,üretimde azalma olur,sonuç olarak da ülke ekonomisi zarar görür.Tabi zamanla mirası tümden reddeden bu sistemler terkedildi,miras hakkı “konut” gibi dar bir alanda tutuldu.
2)Mirası Kabul Eden Sistem; Bu sistem miras hakkını kabul eder.Bu sisteme göre,insanlara verilen miras hakkı sayesinde,çalışma teşvik edilir.Miras bırakmak isteyen,örneğin çocuklarına iyi bir yaşam kurmaları için gerekli parayı ölümünden sonra nakletmek isteyen bir kişi,bu sebeple daha çok çalışır.Bu sistemde iki temel sorun mevcut.Kim mirasçı olabilecek ve mirasçıyı,mirasbırakan belirliyebilecek midir?
a)Mirasçıyı Mirasbırakanın Tayin Etmesi Gerektiği Görüşü(Ferdiyetçi Görüş)
Bu görüşe göre,mirasbırakan kendi emeğiyle çalışmış,kazanmış,birikim yapmıştır.Dolayısıyla da birikimini kime aktaracağına,kendisinin karar vermesinden daha doğal bir durum olamaz.Mirasbırakan vasiyet ya da miras sözleşmesiyle mirasçılarını belirleyebilir.Bu sistem en çok ABD’de uygulanmaktadır.Yani sen mirasbırakan olarak,tüm malvarlığını,aileni akrabalarını mirastan mahrum ederek,şehrin telefon rehberinden kura çekerek belirlediğin birine bırakabilirsin : )
b)Mirasın Aileye Kalması Görüşü
Bu görüşe göre aileyi koruma düşüncesinden hareketle,miras ailede kalmalıdır.Aileden kasıt,kan bağı ile mirasbırakana bağlı olanlardır.Bu durumda mirasbırakanın bir tasarruf özgürlüğü yoktur.Yani sen çalışmış-çabalamış,eşşekler gibi birikim yapmışsın,ancak şirret bir eşin,korunmadan ilişkiye girdiğim güne lanet olsun dedirten çocukların var,mirastan zerre bırakmak istemiyorsun onlara,ancak bırakmak zorunda kalıyorsun..
c)Toplumu Koruma Görüşü
Miras ne mirasbırakan ne de yasa tarafından belirlenebilir,mirasçı her zaman devlettir.Bu durumda,malvarlığı hakları kişilerin sağlığında geçerli olan sınırlı bir intifa* hakkından ibaret olur.(intifa hakkı; ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkıdır)
Yukarıdaki görüşlere bi baktıktan sonra,bizdeki durum nedir,ona değineyim az biraz..
Türk Hukuk Sistemi
Bizde yasal mirasçılık sistemi ön plandadır.(Yani Ailenin Mirasçılığı)Bu sistemde yasal mirasçıların bir kısmı zorunlu mirasçıdır.Yani mirasbırakan istese de örneğin çocuğunu mirastan mahrum edemez.Bazı mirasçıların “saklı payları” mevcuttur.(başka yazılarda “saklı paylar ve saklı pay oranlarını anlatıcam)
Türk Hukukunda Devletin Mirasçılığı da öngörülmüş,devletin mirasçı olabilmesi için;
- Yasal Mirasçı Bulunmayacak
- Mirasbırakan ölüme bağlı tasarruf yapmamış olacak.
Şimdilik bu kadar,bundan sonraki yazı da,Miras Hukukunun Temel kavramları olan “muris,mirasçı,yasal-iradi mirasçı,külli halef olan mirasçı-cüz’i halef olan mirasçı,saklı payı olan-olmayan” mirasçıyı anlatırım.
Not: Aga BİM cevizli sucuk satıyor,ohannesburg,leziz bişi.












